Biodiverzita a jej rozvoj: Ako vytvoríš ekosystém v záhrade.

Úvod

S moderným pokrokom v záhradníctve a pestovaní plodín často dochádza k strate biodiverzity, čo má negatívny vplyv na celkové ekosystémy. V tomto článku sa pozrieme na to, ako môže byť permakultúra účinným nástrojom na podporu biodiverzity v našich záhradách.

Čo je biodiverzita?

Biodiverzita predstavuje rozmanitosť živých organizmov v konkrétnej oblasti. Čím viac prvkov, tým lepšie. Na rozdiel od monokultúr. V záhradách to zahŕňa rôznorodé rastliny, hmyz, vtáky, a ďalšie mikroorganizmy. Záhrady s vysokou biodiverzitou nie sú len atraktívne, ale hlavne odolnejšie voči škodcom a chorobám.

Bohatstvo života na Zemi, milióny rastlín, živočíchov a mikroorganizmov, vrátane génov, ktoré obsahujú, a zložité ekosystémy, ktoré vytvárajú životné prostredie.

Svetový fond ochrany prírody

Prečo je biodiverzita dôležitá?

Biodiverzita je základom života na Zemi. Udržiavanie a podpora biodiverzity je kľúčové pre zdravé ekosystémy, kvalitné životné prostredie a udržateľný život pre budúce generácie. Tu sú niektoré kľúčové body prečo je biodiverzita dôležitá:

  • Stabilizácia ekosystémov: Biodiverzita znamená rôznorodosť druhov žijúcich v danom ekosystéme. Táto rôznorodosť umožňuje ekosystémom byť odolnejším voči zmene a schopným prispôsobiť sa novým podmienkam. Čím viac druhov je prítomných, tým stabilnejší a odolnejší je ekosystém.
  • Funkcia ekosystémov: Každý druh v ekosystéme má svoju úlohu alebo funkciu. Niektoré druhy pomáhajú s oplodnením, iné s čistením vody alebo pôdy, ďalšie zase s reguláciou populácií iných druhov. Ak stratíme jeden druh, môže to mať nepriamy vplyv na ďalšie druhy a fungovanie celého ekosystému.
  • Potravinová bezpečnosť: Mnoho potravín, ktoré konzumujeme, je závislých od biodiverzity. Rôzne rastliny a živočíchy poskytujú potravu pre ľudí aj pre iné živočíchy. Strata biodiverzity môže mať vplyv na dostupnosť a rozmanitosť potravín.
  • Liečivé zdroje: Mnoho liečivých látok pochádza z rastlín, živočíchov a mikroorganizmov, ktoré sú súčasťou biodiverzity. Strata druhov môže mať za následok stratu prístupu k dôležitým liečivým zdrojom.
  • Regulácia klímy: Lesy a oceány sú dôležitými regulačnými systémami pre klimatické podmienky. Rastliny a planktón vo vodách absorbuje oxid uhličitý a produkujú kyslík, čo pomáha regulovať globálne teploty a kvalitu vzduchu.

Princípy permakultúry pre biodiverzitu

Permakultúra sa zakladá na niekoľkých kľúčových princípoch, ktoré podporujú biodiverzitu v záhrade:

  1. Výber biodiverzitných rastlín: Pri plánovaní záhrady vyberte rastliny, ktoré podporujú miestnu biodiverzitu. Zamerajte sa na domáce, endemické a pôvodné druhy, ktoré sú adaptované na miestne podmienky a poskytujú potravu a útočiská pre miestnu faunu.
  2. Prírodné prvky: Integrujte rôznorodé prírodné prvky do záhrady, ako napríklad jazierka, skalky, stromy, húštiny.. Takéto rozmanité prostredie vytvára výborné podmienky pre rôzne druhy živočíchov, hmyzu, rastlín.
  3. Záhradné spoločenstvá: Skladba rôznorodých rastlín, ktoré si navzájom pomáhajú, môže vytvoriť symbiotické vzťahy a podporovať rôznorodý život. Napríklad kombinácia aromatických rastlín a kvitnúcich bylín môže prilákať opeľovače a motýle.
  4. Vytvorenie úkrytov a hniezd pre živočíchy: Poskytnite úkryty a hniezda pre vtáky, hmyz a iné živočíchy v záhrade. To môžete dosiahnuť umiestnením búdok, skrýš a kamenných hraníc.
  5. Podpora pôdnej biodiverzity: Udržujte zdravú pôdu podporou mikroorganizmov a pôdnych živočíchov. To môžete dosiahnuť kompostovaním, používaním mulčovania a minimalizáciou obrábania pôdy.

Konkrétne postupy pre rozvoj biodiverzity

1. Výber vhodných rastlín:

Pri výbere rastlín zvážte miestne podmienky a preferujte domáce a endemické druhy. Tým sa zabezpečí, že záhrada bude prirodzene prispievať k miestnej biodiverzite.

2. ZÁhrada pre živé organizmy:

Integrujte prírodné prvky ako jazierka alebo kúty so záhradnými rastlinami, ktoré prilákajú živočíchy, ako sú včely a motýle.

3. Záhradné spoločenstvá:

Vytvorte záhradné spoločenstvá kombinovaním rôznych druhov rastlín, ktoré majú synergické vzťahy. Napríklad, saďte bylinky, ktoré odháňajú škodcov, vedľa plodín, ktoré škodci napádajú.

Praktické tipy a návody

  • Kompostovanie: Vytvárajte a využívajte kompost na podporu pôdy, čím poskytnete ideálne podmienky pre mikroorganizmy a živé organizmy.
  • Prírodné hnojivá: Vyhnite sa používaniu pesticídov a chemických hnojív, ktoré môžu mať negatívny vplyv na biodiverzitu. Namiesto toho použite organické metódy na kontrolu škodcov a kompostovanie na dodávanie živín do pôdy.
  • Striedanie plodín: Pravidelná zmena plodín na záhrade zabraňuje vyčerpaniu pôdy a podporuje rôznorodosť pôdy.
  • Pestovanie viacročných rastlín: Pestujte viacročné rastliny, ktoré poskytujú potravu a útočiská pre živočíchy po celý rok. Tieto rastliny môžu zabezpečiť konzistentný zdroj potravy a útočiska pre miestnu faunu.

Záver

Vytvorenie biodiverzitnej záhrady nie je len o estetike, ale aj o podpore celkového zdravia ekosystému. Prírodné záhrady môžu byť miestom krásy a úžitku pre všetky formy života a s permakultúrou je to dosiahnuteľné prakticky a udržateľne.

Kto je Bill Mollison? Všetci vieme. Ale ako na to celé prišiel?

Predpokladám, že väčšina viete, ale iste sa nájdu takí, ktorí nevedia kto je Bill Mollison. A mali by! 🙂 No tak si trošku Billa predstavíme v tomto článku.

Tak kto je vlastne autor permakultúry?

Bill Mollison je známy ako „otec permakultúry“. Narodil sa 4.5.1928 a umrel 24.9.2016 a za ten čas stihol nie menej ako priniesť svetu revolučný spôsob hospodárenia a žitia. Bol to austrálsky vedec, učiteľ, výskumník, biológ. Zaujímavé je, že nie je úplne prvý, čo prišiel s konceptom permakultúry. V skutočnosti to bol David Holmgren, ktorý ešte ako študent pracoval na svojom nápade a Bill Mollison bol jeho učiteľ a mentor. A Bill bol ten, kto Davidovu prácu predstavil svetu a rozšíril myšlienky. Pri zrode teda bola Davidova idea prepojiť ekológiu, poľnohospodárstvo a krajinnú architektúru. Avšak sám David bol inšpirovaný svojim priekopníckym profesorom Billom. Tu o tom hovorí do nového pripravovaného filmu.

Ďalší vývoj..

Takže práve vďaka ich synergickému vzťahu vznikla permakultúra. Permakultúra ako skratka z permanent agriculture – trvalé (alebo trvalo udržateľné) hospodárenie (poľnohospodárstvo). Ďalej Bill rozvíjal tento koncept a v snahe priblížiť jeho komplexnosť ďalším a doslova rozšíriť ho do sveta, vytvoril kurzy permakultúry, ba čo viac, chodil po svete a doslova menil púšť na rodiacu záhradu. To samozrejme nie je metafora, ale doslovná realita! A malo to ďalekosiahle dôsledky. Napríklad hladní mali zrazu čo jesť, ľudia bez práce mali čo robiť, nehostinná krajina bola zrazu oázou. Povedzme si rovno, to nie je málo! A naschvál chodil tam, kde bol dlhodobý problém s hladom, s úrodnosťou.. Keď si nájdete tri hodiny času, nechajte sa nadchnúť týmto filmom, uvidíte to na vlastné oči. A dozviete sa veľa o permakultúre.

Kniha

Z preložených Billových kníh je dostupný iba Úvod do permakultúry (tu), každopádne je to veľmi obsiahla kniha, ktorú by mal mať každý milovník záhradky vo svojej knižnici. Na veľkom formáte takmer tristo strán a hodne názorných obrázkov, výborne oboznamuje so základnými princípmi. Ak máte túto knihu naštudovanú a chcete sa dozvedieť viac, doporučujem kliknúť sem.

Jeho práca pozostávala z vedeckej a vzdelávacej činnosti, zo spoluvynájdenia permakultúry, z práce v teréne, keď zúrodňoval vyprahnutú zem na miestach po celej planéte, z vytvorenia vzdelávacej organizácie na výuku permakultúry, z písania kníh, z vyškolenia nových lektorov.. Jeho odkaz je živý a rozvíjaný dodnes a vzhľadom na zhoršujúcu sa ekologickú situáciu na našej krásnej planéte je jeho odkaz stále viac aktuálny, stále viac naliehavejší. Preto vy, ktorí sa snažíte jeho odkaz napĺňať a zaujímate sa, držím vám palce a ďakujem, že to robíte! Aj tento článok vznikol ako dôsledok jeho aktivity. 🙂

Doporučená permakultúrna literatúra. Konečne viete čo čítať.

V skupine sa často pýtate na literatúru, preto sa snažím skompletizovať najdôležitejšie knihy o permakultúre na slovenskom trhu. Kedysi sa len ťažko dali takéto knihy zohnať. dnes je situácia stále lepšia a kníh stále pribúda. Ak nejaká chýba, dajte vedieť. Časom si niektoré knihy predstavíme v samostatnom blogu. Zatiaľ aspoň tento zoznam, snáď vám bude nápomocný.

Zakladateľ permakultúry Bill Mollison a Reny Mia Slay – Úvod do permakultúry (tu)

Sepp Holzer Zahrada k nakousnutí (tu) alebo aj Poušť nebo ráj (tu)

Deti Seppa Holzera Claudia Holzer a Josef Andreas HolzerKrálovství bylinek v permakulturní zahradě (tu)

Carol DeppeNezdolný zahradník (tu)

Robert ElgerPermakultúra pre začiatočníkov (tu)

Patrick Whitefield Permakultura ve zkratce (tu ) a tiež Jak se dělá lesní zahrada (tu)

AranyaPermakulturní design (tu)

Masanobu FukuokaRevoluce jednoho stébla slámy (tu)

Charles Dowding, Stephanie Hafferty, Jan BružeňákZahradničení bez rytí (tu)

České a slovenské knihy o permakutúre.

Vydavateľstvo Permakultura vydáva skvelé knižky z praxe, takže – Zvířata v permakultuře (tu) & Jak žít minimalisticky (tu) & Permakultúrny dom (tu) & Permakulturní farma (tu) & Jak na permakulturní design (tu) & Městské zahradničení (tu)

Jaroslav SvobodaKompletní návod k vytvoření ekozahrady (tu) a tiež Zelenina z ekozahrady (tu)

Eugen NagyManuál ekologickej výstavby (tu)

Radomol HradilČeská biozahrada (tu)

Arnošt TabachBiozahrada (tu)

Ondřej NetíkDuše domu (tu)

Eva HauserováJedlý les (tu) & Uchovávání úrody (tu) & Trvalky (tu) & Potravinová sebestačnost (tu) & Encyklopedie soběstačnosti 1 (tu) & Encyklopedie soběstačnosti 2 (tu) & Malá velká voda (tu)

Hanka Sekulová napísala veľa krásnych kníh – Darujme si zdravie z vlastnej záhrady & Rastliny v malej permakultúrnej prírodnej záhrade & Navrhujeme malú permakultúrnu prírodnú záhradu & Prirodzená ochrana v malej permakultúrnej prírodnej záhrade & Budujeme malú permakultúrnu prírodnú záhradu & Včely a iné opeľovače v malej permakultúrnej prírodnej záhrade & Hydina a iné malé zvieratá v malej permakultúrnej prírodnej záhrade – všetky nájdete tu.

Tieto knihy o permakultúre veľmi doporučujem. Ak vieš o ďalších, ktoré by tu mali byť, ozvi sa mi.

Príroda a ľudská duša. Neuveriteľná knižka!

Sériu blogov o doporučenej permakultúrnej literatúre som chcel začať zakladateľom a „otcom permakultúry“ Billom Mollisonom. Ale keďže momentálne čítam Billa iného, začnem teda Billom Plotkinom a jeho knihou Príroda a ľudská duša, pretože som z knižky nadšený.

Kto je Bill?

Psychológ, psychoterapeut a hlbinný ekológ, sprievodca divočinou Bill Plotkin vo svojej knihe radikálne a nekompromisne umiestňuje ľudskú prirodzenosť do spojitosti s prírodou. Tvrdí, že pre zdravý vývoj človeka je nevyhnutné, aby človek mal s prirodzenou divočinou úzky, ba intímny vzťah.

Na 700 stranách podrobne popisuje ako a prečo sa prinavrátiť k tomuto úzkemu vzťahu, ako opustiť cestu klasického materialistického západniarskeho myslenia a cez zmenu hodnôt a prinavrátenie sa k prírode objaviť a hlavne uzdraviť svoju dušu. Je to vzrušujúce čitanie.

A čo tá duša?

Bill nám predstavuje koncept západného človeka, ktorý nedospel. Nedozrel a nevyvinul sa v dospelého, uvedomelého a múdreho človeka. Nejedná sa samozrejme o konkrétneho človeka. Skôr o celé ľudstvo. Vo väčšinovej populácii (alebo aj sami na sebe) môžeme ľahko spozorovať patologické prejavy nedospelosti a nevyzretosti inak vekom dospelých ľudí. Žiaľ, jedná sa o javy, ktoré výrazne narušujú a škodia prospechu celej ľudskej spoločnosti a prírode. Čiže prakticky všetkému životu.

Bill ďalej popisuje štádiá dozrievania, podrobne a košato. Nejedná sa o utopické fantázie, ale o mnohoročné skúsenosti hlbinného psychológa a psychoterapeuta.

Prirovnanie, ktoré mi napadlo je ako ten nôž, ktorý môžeme použiť agresívne a zraniť niekoho, tak aj konštruktívne a odkrojiť chlieb, tak aj ľudstvo môže byť pre planétu škodlivý element, ako to vidíme dnes bežne, alebo naopak, môže byť pre planétu spolupracujúci a podporujúci element.

Veľmi rád by som bol, keby si jeho dielo prečítalo čo najviac ľudí. V prípade námietok by som aj rád prediskutoval prípadné výhrady. Takáto diskusia môže byť všetkým zúčastneným k osohu. A to na úrovni tejto skupiny, alebo v lepšom prípade aj diskusia celospoločenská.

Viac o knihe kliknutím sem.

Ako to začalo alebo prečo táto stránka..

Môj prvý článok.

Toto je úplne prvý článok na mojej úplne prvej stránke. Bude o tom čo všetko mu predchádzalo, čo sa presne stalo, že vlastne vznikol. Bolo to pár rokov dozadu, keď..

Počiatky.

..keď som sa dostal k pozemku a chcel začať pestovať. Vedel som už o permakultúre, mal som za sebou úvodný permakultúrny kurz. A porozhliadaval som sa po skúsenostiach po internete. Na fejsbúku som našiel zaujímavé skupiny, kde si ľudia radili a hádali sa o kadečom. Avšak po anglicky a samozrejme z iných krajín, iných geografických pásiem. A poznáte to sami, čo sa dá použiť horúcom podnebí, nefunguje v chladnejšom. Čo radia na púšti, môže a nemusí fungovať tu u nás. V džungli nesadíte, len oberáte, a tak podobne.. 🙂 Preto som sa rozhodol, že založím podobnú skupinu po slovensky.

Skupina.

Tak som vytvoril skupinu a pridal do nej pár známich a priateľov záhradkárov, permakulturistov, ekologických stavebníkov.. Pár ľudí, občas nejaký príspevok, občas sa niekto pridal. Nebolo moc čo čítať, čím sa inšpirovať, stále som klikal na zahraničné stránky a skúšal som aj v záhrade prvé experimenty. Nič zvláštne, nepriestrelný mulč, tri sestry, slamu, štiepku, kompost som založil, úspechy, neúspechy, skúsenosti, údiv susedov. Pomaly postupne pribúdalo ľudí v skupine, aj príspevkov. 100 ľudí! Fíha! vravím si super, malo to nejaký význam. Radia si, inšpirujú sa, zdieľajú skúsenosti, teším sa. Zrazu 200 ľudí, potom 300.. 500.. pribúda a pribúda, ani nestíham všetko čítať..

Dnes..

Aby som to skrátil, dnes je v skupine cez 36 tisíc ľudí a keď dopíšem tento blog, už ich bude viac. Blokujem spamerov, ukľudňujem hádajúcich sa, napomínam vulgárnych. Mažem nesúvisiace príspevky a už dávno nekontrolujem nových členov či sú fiktívne profily, lebo sa to nedá stíhať. A je to super! I keď nemám šancu prečítať všetko, je tam kopec krásnych príspevkov. Kopec múdrych ľudí, fotky krásnych záhrad a nápaditých riešení. Povstali medzi členmi priateľstvá, našli sa rôzne spojenia klient-remeselník a kto vie čo všetko sa udialo v súkromných správach 🙂

Experiment.

A teda prečo táto stránka? Mnohé otázky sa v skupine opakujú, niekedy sa ľuďom nechce odpovedať. Niekto zas nevie vyhľadávať v skupine, niečo stojí zas za uchovanie.. Táto stránka má ambíciu vytvoriť články na najčastejšie témy v skupine, aby sa dali ľahko a rýchlo nájsť odpovede. Budeme sa tu venovať ako základom permakultúry, tak aj experimentom a ich vyhodnoteniu, autorské úvahy som už spomínal na inom mieste webu.. Je to experiment, ako predtým skupina, tak teraz stránka. Tak isto ako vtedy, aj teraz proste cítim, že má stránka opodstatnenie, nechám sa viesť aktuálnym pocitom, uvidíme kam až to zájde. Sám som zvedavý..

Ďakujem za pozornosť v tejto chvíli a ak Vás niečo zaujímavé napadlo, čo by nemalo na stránke chýbať, ozvite sa trebárs sem domacavyroba@protonmail.com a pekný deň prajem 🙂

PS: Prihlás sa do môjho newslettra 😉